Blog

lid NVDO Sog

Lid NVDO

Sinds januari 2016 zijn wij lid van NVDO. Deze afkorting staat voluit voor: Nederlandse Vereniging voor Doelmatig Onderhoud.

Schippers Bouwconsult is aangesloten bij de sectie Sog (Sectie onroerend goed), kring West.

Voor meer info zie http://www.nvdo.nl/sog/

Het lidmaatschap bij NVDO onderscheid ons van de concurrentie. Wij blijven constant bijscholen op het gebied van doelmatig onderhoud.

U treft de ledenlijst van NVDO hier: http://www.nvdo.nl/leden-lijst/

Read more

Integraal Inspecteur Woningen

De eerste drie inspecteurs bij Schippers Bouwconsult BV startten in september 2015 met de cursus Integraal Inspecteur Woningen.

Wat is een Integraal Inspecteur Woningen?

De Integraal Inspecteur Woningen is een vaktechnisch bekwame woninginspecteur welke bekend is met de inspectiemethodiek zoals deze is vastgelegd zijn in de NEN2767 en de NEN-NTA8060.

De woninginspecteur richt zich tot de technische opname en rapportage van bestaande woningen.

Read more

Oplevering nieuwbouw, waar moet je op letten?

Het is bijna zover: over een paar dagen krijg je de sleutel van je nieuwbouwwoning! Na een ruim een jaar lang de bouw van jouw nieuwe woning op de voet gevolgd te hebben, sta je te trappelen om de sleutels van je nieuwe woning eindelijk te ontvangen. Toch is het slim om je enthousiasme nog even te temperen. Voordat je de sleutel in handen krijgt, staat je namelijk nog iets belangrijks te wachten: het opleverings-moment. Een formeel moment, waarin je alle (zichtbare) gebreken noteert. Hoe verloopt een oplevering? En wat als je problemen tegenkomt? Wij helpen je graag op weg.

Wat is de “oplevering nieuwbouw”?

De oplevering is een belangrijke stap in de koop van jouw nieuwbouwwoning en vindt plaats zo gauw aannemer klaar is met de woning en deze “klaar is voor bewoning”. Dat houdt bijvoorbeeld in dat je cv-ketel werkt en dat het water is aangesloten. Op deze lang verwachte dag loop je samen met de aannemer (de bouwer) de woning van boven tot onder door om te checken of alle werkzaamheden volgens plan – en correct – zijn uitgevoerd. Ook vindt (vaak) de sleuteloverdracht plaats. Daarna is de woning officieel van jou.

Tip: is jouw nieuwbouwwoning nog niet klaar? Dan mag je de oplevering weigeren.

Moet ik een vooroplevering doen?

Een of twee weken voordat de echte oplevering plaatsvindt, kun je een vooroplevering doen. Dit is niet verplicht, maar wel handig. Alle gebreken die je tijdens deze vooroplevering tegenkomt, kunnen vaak al voor de oplevering worden verholpen. Daardoor blijven er bij de echte oplevering nog maar weinig – of misschien zelfs geen – gebreken meer over en zijn er dan dus ook minder herstelwerkzaamheden nodig. En, niet onbelangrijk, hoe minder issues tijdens de oplevering, hoe eerder jij zorgeloos in je woning kunt gaan wonen!

Tip: Houd er rekening mee dat de woning tijdens de vooroplevering nog niet helemaal af is, waardoor de controle die je uitvoert misschien niet volledig is. Let ook op dat je tijdens de echte oplevering niet alleen de gebrekenlijst van de vooroplevering naloopt, maar wel echt de hele woning checkt, tot in de kleinste hoekjes.

Het opleveringsrapport

Tijdens de oplevering stellen jij en de aannemer het opleveringsrapport op, ook wel proces-verbaal van oplevering genoemd. In het rapport leg je alle eventuele gebreken van de woning vast. Ook beschadigingen, zoals krassen, vallen hieronder. Om discussie over het ontstaan van de beschadiging te voorkomen, zet je er in het rapport bij dat het om een beschadiging gaat. Dan kan de aannemer later in ieder geval niet zeggen dat jij deze beschadiging zelf hebt aangebracht. Zowel jij als de aannemer tekenen het opleveringsrapport.

oplevering

Gebreken bij oplevering nieuwbouw

Zijn er nog gebreken? Dan moet de aannemer alle gebreken die in het rapport staan binnen drie maanden herstellen, als je bij de koop van de woning de model koop-/aanneemovereenkomst hebt getekend tenminste.

Je kunt bij de oplevering 5% van de aanneemsom bij de notaris in depot laten storten. Hiermee heb je een stok achter de deur, mocht de aannemer de gebreken niet binnen drie maanden hebben hersteld. Zijn de gebreken niet binnen deze periode hersteld? Laat dat dan, voordat de drie maanden zijn afgelopen, door middel van een aangetekende brief aan de notaris en de aannemer weten.

Meenemen naar de oplevering

Het is niet verstandig om met lege handen naar de oplevering te gaan. Er zijn namelijk zoveel dingen te controleren dat je vast niet alle details hebt kunnen onthouden. Vergeet daarom niet om deze lijsten mee te nemen:

  • De meer- en minderwerklijst
  • De eventuele vooropleverlijst

Tip: ben je niet zo zeker van jouw eigen kennis en kunde rondom de technische kant van de oplevering? Dan is het slim om een bouwkundige mee te nemen om een opleveringskeuring te laten doen, Schippers Bouwconsult staat u graag terzijde bij uw opleveringskeuring

Read more

Waarom een bouwkundige keuring?

Waarom een bouwkundige keuring?

Waarom een bouwkundige keuring uit laten voeren bij de aankoop van een woning? Een bouwkundige keuring laat je uitvoeren als je het huis dat je wilt kopen wilt laten inspecteren op gebreken. Zo weet je als koper waar je aan toe bent.

Zeker wanneer je een ouder huis op het oog hebt, is het verstandig om deze inspectie te laten doen. Maar ook een recente woning behoeft zeker niet zonder mankementen te zijn.

Het bouwkundig rapport geeft de bouwtechnische staat van de woning weer. Je kunt de gegevens uit het rapport bijvoorbeeld gebruiken bij onderhandelingen over de vraagprijs, maar tevens geeft het je een goed inzicht in de onderhoudskosten (direct en op termijn).

Hoewel in de meeste gevallen de potentiële koper de bouwkundige keuring laat doen, kun je als verkopende partij ook een bouwkundige keuring laten doen. Deze bouwkundige keuring kan de verkoop van het huis versnellen, omdat het de potentiële koper vertrouwen en zekerheid geeft. Hij krijgt hierdoor inzicht in de eventuele gebreken van het huis.

Met een bouwkundig rapport en een taxatierapport krijg je een objectief beeld van de waarde van je huis.

Hoe kies je een goede inspecteur?

Een rondje op internet leert dat er veel verschillende bouwkeuringen worden aangeboden tegen diverse tarieven.

De meeste zekerheid biedt in elk geval een gecertificeerd inspectiebureau, met rapportages die worden erkend door Nationale Hypotheek Garantie, Stichting Waarborgfonds Eigen Woning en alle bij de Autoriteiten Financiële Markten (AFM) aangesloten financiële dienstverleners.

Schippers Bouwconsult BV is daarnaast ook nog aangesloten bij de Brancheorganisatie Bouwkundig Inspectiebureaus (BBI) én bij “de geschillencommissie“. Dit geeft u extra zekerheid!

Biedt een bouwtechnisch rapport werkelijk een garantie dat het huis dat je koopt prima in orde is? Bij het kopen van een (oud) huis is het goed om een bouwkundig rapport op te laten maken, zodat je weet waar je aan toe bent.

Ook bij de verkoop van een huis kan een rapport twijfels bij de koper wegnemen als de verkopende partij een keuring heeft laten doen. Let altijd wel goed op de kwaliteit van het inspectiebureau dat je hiervoor in de arm neemt.

Indien u direct bij Schippers Bouwconsult BV een opdracht voor een bouwkundige keuring wilt plaatsen kunt u deze link volgen

 

 

Read more