banner

Bij een woning kopen in 2023 lijkt er soms weinig ruimte te zijn voor een bouwkundige keuring. U bent als koper vaak al blij als u een bezichtiging bemachtigd heeft. Het komt regelmatig voor dat u na de bezichtiging binnen enkele dagen, of soms slechts enkele uren al een bod moet uitbrengen. Toch is een bouwkundige keuring hedendaags belangrijker dan ooit. De waterstand in Nederland schommelt sterk, waardoor funderingen op palen het zwaar kunnen hebben. Er zijn in veel steden grote bouwprojecten geweest waar op dit moment veel waterleidingen onder vervangen worden. Kortom; er zijn veel factoren die van invloed zijn op de constructieve veiligheid van bouwwerken. Een bouwkundige keuring in 2023 : wat is belangrijk? Daar gaat dit artikel over.

Een bouwkundige keuring in 2023

Laten we beginnen met de manier waarop een bouwkundige keuring momenteel wordt uitgevoerd. Doordat er weinig ruimte is tussen een bezichtiging en het uitbrengen van een bod, moet de bouwkundige keuring met spoed gedaan worden. Schippers Bouwconsult BV heeft hiervoor een spoedkeuring voor woning of bedrijfspand in het leven geroepen. Binnen 24 uur na de bezichtiging kunt u het rapport al verwachten. Daarnaast kunt u ons nu al inlichten over de woning die u op het oog heeft. Zo kunnen wij adequaat en snel de bouwkundige keuring uitvoeren.

Bouwkundige keuring na koopcontract

Sommige mensen kiezen voor een bouwkundige keuring na koopcontract. De inspectie vindt dan plaats tussen het sluiten van het tijdelijke koopcontract en de daadwerkelijke aankoop. Zoals u wellicht op NOS.nl heeft gelezen, staat de bouwkundige keuring sinds 1 februari 2018 standaard in het koopcontract. Dat het erin staat betekent overigens niet dat de verkopende partij akkoord moet gaan met een bod onder voorbehoud van een bouwkundige keuring. U kunt ook kiezen voor een meeloopkeuring. Een inspecteur van Schippers Bouwconsult BV kan dan met de bezichtiging mee gaan. Er is dan echter minder tijd beschikbaar dan tijdens een volledige bouwkundige keuring.

Wat is belangrijk bij een bouwkundige keuring in 2023?

De factoren waarop gelet wordt bij een bouwkundige keuring zijn zeer divers. Alles wordt onderzocht, van fundament tot dak. Alhoewel ieder aspect van het pand bekeken wordt, is er een aantal punten waar extra aandacht aan wordt besteed. Als specialist in Bouwkundige keuringen, vertellen we u er graag meer over.

Funderingsproblematiek

Zoals in de inleiding genoemd, komt funderingsproblematiek steeds vaker voor door de droge zomers die afgewisseld worden met extreem natte periodes. Dit geldt met name voor panden met een fundering op palen. Paalrot betekent logischerwijs dat de palen gaan rotten, wat op termijn onherroepelijk tot verzakking zal leiden. Inmiddels is er wel steeds meer kennis beschikbaar en worden de funderingsproblemen in Nederland per adres in kaart gebracht. Een belangrijke stichting hiervoor is de KCAF. Voor de bouwkundige inspectie blijft inspectie op locatie noodzakelijk. Ideaal is het als er een kruipruimte is waar de fundering te zien is, maar aan scheuren in muren of klemmende ramen en deuren is ook af te lezen of er iets speelt.

Veroudering panden

Wat is er nog meer belangrijk bij een bouwkundige keuring in 2023? Ieder jaar worden panden weer ouder en dit heeft een effect op de materialen. Van haarscheurtjes in voegen tot slecht schilderwerk, bij de bouwkundige keuring van oude panden letten we nauwkeurig op veroudering. Schilderwerk buiten is een relatief lage kostenpost en kunt u onder periodiek onderhoud noteren. Een pand opnieuw voegen brengt echter veel hogere kosten met zich mee. Het is natuurlijk wel zo fijn om hier voor aanschaf helderheid over te hebben.

Isolatie van de woning

De gasprijzen zijn in 2023 extreem hoog, logisch dus dat de isolatie van woningen belangrijker is dan vroeger. Er is een energielabel voor woningen dat een idee van de staat van isolatie geeft, maar controle van isolatie bij de bouwkundige keuring vertelt net wat meer. Hoe goed is de woning geïsoleerd? Is er voor de juiste vorm van isolatie gekozen, of is er op een goedkope en minder efficiënte manier geïsoleerd? Isolatiemateriaal aanbrengen is relatief goedkoop, maar isolatiemateriaal dat niet effectief is eruit halen, is een stuk duurder. Vandaar dat wij hier wel op letten.

Loden leidingen

In huizen met een bouwjaar tot 1945 is er een grote kans op de aanwezigheid van loden leidingen. Maar ook in huizen die tot ongeveer 1960 gebouwd zijn, kan dit nog voorkomen. Volgens schattingen van de gezondheidsraad zijn er nog zo’n 100.000 tot 200.000 woningen met loden leidingen waardoor de hoeveelheid lood in drinkwater boven de norm zit. Er is steeds meer bekend over de schadelijke effecten van loden leidingen. Er wordt ook steeds vaker gesproken over het verplichten van het vervangen loden leidingen. Wanneer u een huis koopt is het voor zowel uw gezondheid als portemonnee belangrijk om te weten of er loden leidingen zijn. De kosten voor alle leidingen vervangen kunnen namelijk al snel oplopen tot 5000 euro. Weten waar u aan toe bent voordat u een woning koopt, is wel zo prettig.

Asbest keuring woning

Asbest is het andere spook in de kast dat woningkopers tegen kunnen komen. Wat zal asbest verwijderen kosten? Asbest verwijderen kost gemiddeld zo’n 1500 euro, maar kan oplopen tot 20.000 euro wanneer er veel asbest aanwezig is. Een kleine hoeveelheid asbest mag u zelf verwijderen, maar bij grotere hoeveelheden bent u verplicht een gecertificeerd bedrijf in te schakelen. Het verwijderen van asbest wordt steeds vaker een verplichting, waardoor een asbestkeuring voor aankoop van een woning gewenst is.

Bouwkundige keuring van nieuwbouw en renovatie

Tijdens de corona pandemie hebben heel veel mensen renovaties laten uitvoeren. Van nieuwe vloeren tot volledig nieuwe badkamers en keukens; het Nederlandse vastgoed heeft een mooie opfrisbeurt gehad. Hoewel dit in principe een positieve ontwikkeling is, kan de uitvoering ondermaats zijn geweest. Hetzelfde geldt voor nieuwbouw. Om aan de vraag te voldoen en quota’s te halen, is een snelle werkwijze de regel. Is alles wel goed gebouwd of gerenoveerd? Bij nieuwbouw of een gerenoveerde woning is een bouwkundige keuring dus ook essentieel. Wij van Schippers Bouwconsult BV doen ook opleveringskeuringen van nieuwbouw. Schakel ons dus gerust in wanneer u van plan bent een nieuwbouwhuis te kopen of wanneer uw pand opgeleverd wordt. Na aankoop of acceptatie bent u als woningeigenaar verantwoordelijk, weet dus wel waar u voor tekent.

Gaat u in 2023 een huis kopen of laten bouwen?

Hopelijk heeft u inmiddels antwoord op de vraag: “Een bouwkundige keuring in 2023: wat is belangrijk?” Wij hopen natuurlijk van harte dat u erin slaagt in 2023 een huis te kopen of om succesvol een renovatie of bouwproject af te ronden. Om er zeker van te zijn dat u kunt gaan genieten van uw huis, voeren wij graag de bouwkundige keuring voor u uit. Neem gerust contact met ons op om kennis te maken, en eventueel direct een bouwkundige keuring in te plannen.

Welk bouwkundig keuring pakket heeft u nodig?