Het komt niet vaak voor dat je een contra expertise wilt laten uitvoeren, maar het is toch van belang dat je van de mogelijkheid afweet. Wanneer je schade hebt aan je woning, en je wilt dit via de verzekering regelen, dan kan een contra expertise je duizenden euro’s opleveren. Hoe werkt een contra expertise? Wanneer schakel je een contra expert in en waarom is dit zo belangrijk?. Dit lees je allemaal verder in dit artikel. Daarnaast gaan we dieper in op de kosten en het type schade waarbij het inschakelen van een contra expert zo belangrijk is. Lees verder wanneer je met schade te maken hebt of wanneer je goed voorbereid wilt zijn  in het geval dat je ooit schade moet claimen.

Wanneer moet je een contra expert inschakelen?

De eerste vraag is zeer belangrijk, want wanneer moet je een contra expert inschakelen? Hoewel het vaak lijkt dat bij een kleine en voorzienbare schade, de moeite van een contra expert inschakelen niet nodig is. Maar het is zeker wel verstandig. In sommige gevallen kan een kleine schade namelijk veel groter uitvallen dan je denkt. Denk hierbij aan een klemmend raam of kozijn dat kan wijzen op verzakking van je huis door bouwwerkzaamheden van de buren of waterschade door werkzaamheden van een slordige dakdekker. Je schakelt een contra expert in om de schade objectief te beoordelen. Je doet dit wanneer je schade claimt bij je verzekering of wanneer er sprake is van schuld. Denk aan de waterschade in Limburg. Het inschakelen van een contra expert is vrijwel altijd slim en, wanneer het via de verzekering gaat, vaak gratis.

Worden de kosten van een contra expertise vergoed? 

Het inschakelen van een contra expert kost uiteraard geld. De inspectie wordt uitgevoerd door mensen die veel verstand hebben van de bouwconstructies en van gevolgen van schade. Zij begrijpen dat er niet alleen gekeken moet worden naar de zichtbare schade maar ook naar de onzichtbare of gevolgschade. Denk aan een scheur in de muur, deze kun je zien, maar hoe zit het met het fundament? Loopt de scheur ook daarin door? Een contra expert voert grondig onderzoek uit en neemt de tijd hiervoor. Gelukkig hoef jij de factuur vaak niet te betalen. Neem vooraf contact op met je verzekering of zij het inschakelen van een contra expert dekken. De meeste verzekeraars betalen jouw kosten voor een contra expertise. Dus hoewel een contra expertise vaak in jouw voordeel uitpakt, betaald de verzekering hiervoor! 

Bij welke type schades is dit belangrijk?

Er zijn een aantal type schades waar een contra expertise uitvoeren zeer wenselijk is. Dit kan met het volgende te maken hebben:

 

  • Niet alle schade is zichtbaar;
  • Er kan gevolg schade optreden die niet te overzien is;
  • Er moet antwoord komen op de vraag: welke herstelwerkzaamheden moeten daadwerkelijk uitgevoerd worden?
  • Er is technische of bouwkundige kennis nodig;
  • Er is specialistische kennis nodig, denk aan bijzondere gebouwen, monumenten of historische panden.

 

Wanneer je een contra expert inschakelt, beoordelen wij welke specialist het beste bij jouw schade past. Wij hebben specialisten in tal van type gebouwen en type schades. Onderstaand gaan we dieper in op de meest voorkomende schades waarbij een contra expertise vrijwel altijd noodzakelijk is.

Hoe werkt contra expertise bij bouwschade

Bouwschade kan in meerdere gevallen ontstaan. De meest voorkomende zijn:

 

  1. Je kunt zelf een vakman of aannemer ingeschakeld hebben, maar tijdens of na het project twijfelen over zijn of haar kunnen. Dit kan komen door schades tijdens of na de bouw of door inwinnen van informatie van derden. In dit soort gevallen is een inspectie door een contra expert wenselijk. Overleg welke verzekering je wilt inschakelen of dat je de kosten zelf wilt dragen.
  2. Schade door bouwprojecten van buren, de gemeente of andere instanties. Het komt regelmatig voor dat er schade aan jouw pand ontstaat bij de aanleg van bijvoorbeeld infrastructuur, de bouw van nieuwe gebouwen of renovaties van buren. Dit is heel vervelend en vaak moeilijk te bewijzen. Een contra expert kan ook een nulmeting doen. Je laat deze uitvoeren voordat de bouw werkzaamheden aanvangen. Op deze manier kun je bewijzen dat schades daadwerkelijk door de werkzaamheden ontstaan zijn. Daarnaast kun je, wanneer je de schade bij de verzekering wilt claimen, ook een contra expertise laten uitvoeren.

Contra expertise bij waterschade

Waterschade is een van de meest verraderlijke schades die je maar kunt hebben. Hoewel het oppervlak snel droogt kan de schade in de constructie catastrofale gevolgen hebben. Er zijn meerdere type waterschades, let op dat niet alle schades door de verzekering gedekt worden. Veel verzekeraars dekken geen schade door extreem weer, buiten de oevers treden van rivieren of een dijkdoorbraak van een rivier of de zee. Informeer dus goed welke schade jouw verzekering dekt, zeker wanneer je in risicogebied woont. Daarnaast kan waterschade ontstaan door fouten in bouwconstructies van zowel hemelwaterafvoer als leidingwerk. Door de kosten van de renovatie die dit met zich meebrengt is het inschakelen van een contra expert verstandig. Daarnaast kunnen de contra, of schade experts beter beoordelen hoeveel schade er is en welke werkzaamheden voor herstel daadwerkelijk nodig zijn.

Contra expertise bij brandschade

Naast bouw-, water- en aardbevingsschade is er een vierde type schade waar het moeilijk is om de gevolgen en werkzaamheden te overzien. Bij brandschade heb je vaak met meerdere type schades te maken. Je hebt de schade van de brand zelf, de rook en waterschade van het blussen. Daarnaast kan door rookvorming ook schade zijn ontstaan aan kamers die niet in brand zijn geraakt, maar wel onbewoonbaar zijn. Brandschade is moeilijk te herstellen en er moet grondig overwogen worden wat de beste keuze is: herbouw van het gehele pand of herstel van het pand. Hierbij kan het zijn dat de verzekeraar de schade te mild heeft beoordeeld en voor herstel kiest, terwijl de contra expert met zijn of haar contra expertise naar de lange termijn kijkt en herbouw zal adviseren.

Een contra expertise aanvragen

Heb jij schade waarvoor je onpartijdig advies wilt inwinnen of wil je meer informatie over contra expertise weten? Neem dan contact op met Schippers Bouwconsult. Onze adviseurs geven je direct en gericht informatie over jouw situatie. Bovendien kunnen ze een plan met jou maken hoe contra expertise jou gaat helpen. Een contra expert zal je in het gehele proces begeleiden, tot de uiteindelijke berekening van de schade en betaling van de verzekeringsmaatschappij. Schakel nu een specialist in of maak alvast vrijblijvend kennis.