Aankoopproces van een nieuwe woning onder de loep
Huizen die voor meer dan een derde bovenop de vraagprijs verkocht worden? Het komt steeds vaker voor in de hedendaagse woningmarkt. Openheid over de biedingen bij een inschrijving op een woning of bij veilingen van woningen is er vaak niet. De enige contactpersoon is de makelaar die in het belang van de verkopende partij handelt. Een transparant en eerlijk aankoopproces in aankomst zou dus als licht in de duisternis gezien kunnen worden. Dit zou namelijk de negatieve gevoelens weg kunnen nemen bij zowel de kopers, die zich gelukkig mogen prijzen als winnaar van de inschrijving, als bij de mensen die achter het net vissen en te laag geboden hebben. Maar, wat gaan makelaars hiervan vinden? Onlangs kwam bij Radar nog aan het licht dat er een makelaars bonus op overbieden bestaat. De makelaar profiteert dus van een zo hoog mogelijke overbieding.
Verbetering aankoopproces woning in verschillende stappen
Of er een volledige omschakeling komt naar online bieden op woningen zoals bijvoorbeeld via veilingsites op spullen nu al kan, is maar de vraag. Een logboek voor biedingen op huizen zou al enorm helpen. Als achteraf in te zien is welke biedingen gedaan zijn, met datum, naam en bedrag, dan kan achteraf gecontroleerd wordt hoe het aankoopproces is verlopen. Dit zou al voorkomen dat de makelaars bonus op biedingen voor de verkopende makelaar leidend is geweest in het omhoog stuwen van de woningprijs.
Regels moeten verder gaan dan alleen een biedboek voor makelaars
Kopers van woningen of andere panden kunnen zich achteraf de dupe voelen wanneer zij het gevoel hebben dat ze het pand voor een onnodig hoge prijs gekocht hebben. Echter gaan de problemen nog verder wanneer voorbehoud van financiering of een aankoopkeuring van de nieuwe woning niet mogelijk is. Dit kan betekenen dat, bij het niet rondkrijgen van de financiering, de potentiële koper alsnog het voorschot op de koopsom kwijt is. Daarnaast zou de mogelijkheid voor een aankoopkeuring niet mee mogen wegen in de toewijzing van wie het huis krijgt. Een verkoper die niet mee wil werken aan een aankoopkeuring kan daar nu nog onderuit komen door met een lager bod – zonder voorbehoud van bouwkundige keuring – akkoord te gaan.
Verplicht bouwkundig rapport
Bij het kopen van een pand, is het momenteel optioneel om voor een bouwkundig onderzoek of bouwkundige aankoopkeuring te kiezen. Hoewel men vrij is in deze keuze, kan deze mogelijkheid in een oververhitte huizenmarkt als nu beperkt worden. Soms zal in de koopovereenkomst gezet worden dat koper bewust afziet van een aankoopkeuring. U verliest hiermee als koper rechten bij eventuele problemen. Denk bijvoorbeeld aan de situatie waarin de wens voor een aankoopkeuring uw bod minder interessant maakt dan bij biedingen die geen aankoopkeuring vereisen. Wanneer het verschil in bieding om minder dan duizend euro gaat, kan het goed zijn dat de verkoper niet voor het hoogste bod kiest, maar voor een bod zonder aankoopkeuring. Een verplicht bouwkundig rapport zou een oplossing zijn.
Bouwkundige keuring NHG verplicht
Op dit moment is een bouwkundige keuring niet verplicht. De hypotheekverstrekker zal het huis wel getaxeerd willen hebben. Wanneer de taxateur aangeeft dat er veel achterstallig onderhoud is (denk aan benodigd onderhoud ter waarde van 10% of meer van de woningwaarde) of door de aard van een pand een bouwkundige keuring noodzakelijk is, kan de hypotheekverstrekker dit verplichten. In zo’n geval is de bouwkundige keuring verplicht door de geldverstrekker. Ook bij een NHG hypotheek aanvragen kan dit een eis zijn. Inmiddels wordt dit type keuring ook vaak bouwkundige keuring NHG genoemd.
Tactieken voor bouwkundige keuring na bod
Een tactiek die sommige woningzoekenden hanteren, is de bouwkundige keuring na bod aanvragen. Hierdoor kunnen zij voorkomen om tijdens het bieden een achterstand te krijgen door hun wens voor een bouwkundige keuring. Echter, in het tijdelijke koopcontract moet wel de voorwaarde opgenomen worden voor de bouwkundige keuring. Of, maar dit is wel een risico dat men neemt, het aangaan van de tijdelijke koopovereenkomst. Indien de clausule erin staat waarin de koper binnen enkele dagen na tekenen het contract nog zonder opgaaf van redenen kan ontbinden, laten zij de bouwkundige keuring in deze dagen plaatsvinden. De risico’s bij zo’n strategie kunnen echter groot zijn, waarna u toch het huis moet kopen of problemen krijgt met de financiering.
Bouwkundige keuring Schippers Bouwconsult
Schippers Bouwconsult voert ieder type bouwkundig onderzoek uit. Voor een NHG keuring, aankoopkeuring of een ander bouwkundig rapport voor het kopen van een nieuwe woning, kunt u contact opnemen. Doordat wij zeer veel keuringen uitvoeren, kunt u ook wanneer u een huis op het oog heeft, alvast contact opnemen om informatie in te winnen. Wij staan u graag te woord en kunnen u eventueel direct helpen met het inplannen van de bouwkundige keuring.