Waarom een bouwkundige keuring?

Waarom een bouwkundige keuring uit laten voeren bij de aankoop van een woning? Een bouwkundige keuring laat je uitvoeren als je het huis dat je wilt kopen wilt laten inspecteren op gebreken. Zo weet je als koper waar je aan toe bent.

Zeker wanneer je een ouder huis op het oog hebt, is het verstandig om deze inspectie te laten doen. Maar ook een recente woning behoeft zeker niet zonder mankementen te zijn.

Het bouwkundig rapport geeft de bouwtechnische staat van de woning weer. Daarom heet het ook wel een bouwtechnische keuring. Je kunt de gegevens uit het rapport bijvoorbeeld gebruiken bij onderhandelingen over de vraagprijs, maar tevens geeft het je een goed inzicht in de onderhoudskosten (direct en op termijn).

Hoewel in de meeste gevallen de potentiële koper de bouwkundige keuring laat doen, kun je als verkopende partij ook een bouwkundige keuring laten doen. Deze bouwkundige keuring kan de verkoop van het huis versnellen, omdat het de potentiële koper vertrouwen en zekerheid geeft. Hij krijgt hierdoor inzicht in de eventuele gebreken van het huis.

Met een bouwkundig rapport en een taxatierapport krijg je een objectief beeld van de waarde van je huis.

Heeft u geen rapport nodig, maar wenst u wél zekerheid over uw (toekomstige) woning? Wij bieden tevens een “meeloop keuring” waarbij we tijdens de inspectie u in alle in’s en out’s meenemen en u van zoveel mogelijk informatie voorzien.

Hoe kies je een goede inspecteur?

Een rondje op internet leert dat er veel verschillende bouwkeuringen worden aangeboden tegen diverse tarieven.

De meeste zekerheid biedt in elk geval een gecertificeerd inspectiebureau, met rapportages die worden erkend door Nationale Hypotheek Garantie, Stichting Waarborgfonds Eigen Woning en alle bij de Autoriteiten Financiële Markten (AFM) aangesloten financiële dienstverleners.

Schippers Bouwconsult BV is daarnaast ook nog aangesloten bij de Brancheorganisatie Bouwkundig Inspectiebureaus (BBI) én bij “de geschillencommissie“. Dit geeft u extra zekerheid!

Onze inspecteurs zijn ingeschreven bij Sertum, als integraal woninginspecteur. Dit betekend dat onze inspecteurs door middel van constant onderwijs (PE-punten) qua kennis bij blijven en op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het vakgebied.

Biedt een bouwtechnisch rapport werkelijk een garantie dat het huis dat je koopt prima in orde is? Bij het kopen van een (oud) huis is het goed om een bouwkundig rapport op te laten maken, zodat je weet waar je aan toe bent.

Ook bij de verkoop van een huis kan een rapport twijfels bij de koper wegnemen als de verkopende partij een keuring heeft laten doen. Let altijd wel goed op de kwaliteit van het inspectiebureau dat je hiervoor in de arm neemt.